Waarom Dumoulin de Tour niet gaat winnen

Gister was de presentatie van het parcours van de Tour de France van 2018. Altijd een spannende dag voor diehard wielrenvolgers! Wat voor route hebben de routebouwers uitgezet? Welke scherprechters maken onderdeel uit van de Tour de France van 2018? En voor wielerminnend Nederland: is het parcours geschikt voor de kwaliteiten van Tom Dumoulin? Dumoulin bewees zich dit jaar als winnaar van een grote ronde. Rekening hielden ze al even met hem, maar de opmars van de ronderenner uit Maastricht is imposant. Mannen als Quintana en Nibali bracht hij, het zij al poepend, in verlegenheid tijdens de Giro begin dit jaar. Om begin oktober ook nog eens moeiteloos, wat in de wielersport overigens een relatief begrip is, als eerste Nederlandse man ooit wereldkampioen tijdrijden te worden.

Met een kasseienetappe waarin 20 kilometer over kinderkopjes moet worden gereden (etappe 9), een aankomst op Alpe d’Huez (etappe 14), een bergetappe in de Pyreneeën van slechts 65 km (etappe 17), een ploegentijdrit over 35 km (etappe 3) en een individuele en zeer technische tijdrit in de Pyreneeën waarin de Tour de France van 2018 gaat worden beslist (etappe 20) krijgt Tom Dumoulin genoeg kansen om de concurrentie te kleineren en fijn te malen. Maar er zijn ook redenen te verzinnen waardoor Tom het niet gaat redden. Wij schetsen 3 scenario’s waarin Tom Dumoulin er niet met de eindoverwinning vandoor gaat.

Scenario 1: Na etappe 15 staat Romain Bardet tweede op slechts een paar seconden van Tom Dumoulin.

Met nog een spannende slotfase voor de boeg staat Tom Dumoulin fier aan kop. Froome is inmiddels afgestapt omdat hij zijn team niet sterk genoeg vond rijden en hij zich hier geen houding bij kon vinden. Quintana beroept zich op zijn mening dat het parcours niet zwaar genoeg is om de concurrentie te lossen (de vraag waarom hij dan niet zelf harder gaat rijden laten we voor de eenvoud even achterwege). Nibali is hevig in de war omdat het financieel aanzienlijk kleinere Sunweb deze editie van de Tour Team Sky aftroeft en vergeet bekant hoe hij de concurrentie in het verleden in het zuur reed. Porte mistte een bocht. Pinot weigerde tijdens etappe 12 de afdaling van de Col du Pré te doen en vervolgde de etappe per helikopter. Romain Bardet is de enige belager die nog over is en staat op 11 seconden en 87 honderdste van Tom Dumoulin tweede in het klassement.

De Tour de France is in de slotfase beland en ”Tom van der Molen” en een Fransman wiens achternaam overeenkomt met een deel van een erfelijke aandoening gaan strijden om de winst. Met een tijdrit in de 20ste etappe spreken de bookmakers in het voordeel van onze landgenoot. Het Franse publiek schreeuwt echter om de overwinning van hun pupil. In een snikheet Pyreneeënoffensief pakt Dumoulin in de slotfase van de 19e etappe een bidon van toeschouwer aan. Hij neemt één slok en gooit de rest over zijn lichaam. 20 seconden tijdstraf. Dat Bardet hetzelfde deed, wat door de regie keurig werd gemaskeerd, maakt de Fransen natuurlijk geen bal uit. Bardet pakt geel, krijgt vleugels en eindigt op slechts 5 seconden van Dumoulin in de tijdrit. Tom Dumoulin wint de tijdrit maar wordt tweede in de Tour de France van 2018.

Scenario 2: Team Sky besluit halverwege de Tour voor Wout Poels te gaan rijden, hij krijgt Froome als meesterknecht.

Chris Froome kampt de eerste week van de Tour de France van 2018 met een virus. Meesterknecht Wout Poels heeft nog geen tijd verloren op de concurrenten en bovendien heeft Team Sky een geweldige ploegentijdrit gereden. Halverwege de Tour besluit Team Sky om de stalorders binnen de ploeg te herzien. Chris Froome rijdt de tweede helft van de Tour zijn ballen uit zijn net iets te strakke broek en Wout Poels rijdt de concurrentie bergop op een hoop en wint de Tour. Eindelijk kan Wout, die overigens ook een Limburger is, laten zien wat hij echt kan als het juk van Chris Froome van zijn schouders wordt verwijderd. Hij blijkt de beste klimmer van de wereld te zijn. Tom Dumoulin wordt tweede.

Bauke Mollema wordt overigens derde en completeert een Nederlands podium. Mollema, die in de eerste week nog op achterstand raakte, harkte zich twee weken lang terug, won twee etappes en reed een fenomenale laatste week.

Scenario 3: Tom Dumoulin besluit vlak voor de Tour de France van 2018 om zijn studie geneeskunde af te maken.

Het is april 2018. Dumoulin is het middelpunt van het Nederlandse wielrennen en is het moeten geven van interviews beu. Hij beleeft geen plezier meer aan het fietsen, kuiert op zijn fiets door de Limburgse heuvels en besluit halverwege zijn training neer te ploffen bij boscafé het Steigerende Hert tijdens de beklimming van de Camerig. Hij besteld een Amstel. Na een half uur besteld hij er nog één. Drie uur later en vijf biertjes verder is hij tot het besluit gekomen het leven in de schijnwerpers vaarwel te zeggen. Hij wil arts worden en iets nuttigs doen voor de samenleving. Filemon Wesselink komt langs voor een interview en stelt de vraag ”Tom, waarom, waarom heb je dit besluit genomen?”. Tom, even laconiek als altijd, antwoord met ”gewoon, dit voelde goed”.

Overigens werd de Tour de France van 2018 gewonnen door Robert Gesink.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *