,

Fietsverlichting: welk lampje heb ik nodig om veilig te kunnen fietsen?

Het wordt weer later licht en eerder donker. Hoog tijd om de fietslichtjes weer uit de kast te halen! Misschien ben jij wel op zoek naar een nieuw verlichting setje voor woon-werk ritjes Of ben je van plan om in het donker te gaan trainen! Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je goed weet wat voor lampje je het beste aan kunt schaffen. Door de overvloed in aanbod in lichtjesland snappen wij dat het soms moeilijk is om te kiezen. Meerdere soorten, maten, met accu, zonder accu, USB-oplaadbaar, om nog maar niet te spreken over lichtsterkte. Wij leggen je graag uit wat dit allemaal inhoudt en welk verlichting setje jij het beste aan kunt schaffen.

Welke meeteenheid wordt gebruikt om de sterkte van een fietslampje aan te duiden?

Om de sterkte van een fietslampje aan te duiden wordt doorgaans gebruikt gemaakt van een tweetal eenheden: lux en lumen. Kort gezegd vertelt lumen hoeveel licht er uitstraalt, ongeacht de richting. Lux vertelt je hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terecht komt. De eenheid lux houdt dus rekening met de oppervlakte waarover de lichtbundel verspreid wordt. We kunnen het veel ingewikkelder maken door er allerlei wetenschappelijke formules op los te laten. Gaan we niet doen! Dit is namelijk ook afhankelijk van de afstand van de lichtbundel, de straalhoek en de kleurtoon van het lampje. Teveel variabelen om een generiek artikel over te schrijven dus.

© 2017 Ronny Kiaulehn – All rights reserved.

Welke verlichtingssterkte heb ik nodig voor mijn fietsactiviteiten?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het allereerst van belang stil te staan bij welk doel de verlichting dient. Woon-werk verkeer in een verlichte omgeving vereist logischerwijs veel minder lux of lumen dan op je mountainbike op een onverlicht parcours trainen. Onderstaand geven wij per type activiteit een indicatie van de gewenste lichtsterkte van het voorlampje in hoeveelheid lumen om veilig op pad te kunnen gaan. Waarom lumen? Omdat dit de meest gebruikte eenheid is om de lichtsterkte in uit te drukken. Bij pakweg negen van de tien lampjes staat de hoeveelheid lumen op de verpakking.

Woon-werk ritjes in verlichte (stadse) omgeving: 30 – 100 lumen
Woon-werk ritjes in een semi-verlichte omgeving: 100 – 300 lumen
Woon-werk ritjes in een onverlichte omgeving:
300 – 500 lumen
Trainingen op onverlichte asfaltwegen:
500 – 1000 lumen
Trainingen op onverlichte onverharde wegen/parcoursen:
1000+ lumen

De lampjes voor woon-werk ritjes in (semi) verlichte omstandigheden zijn voornamelijk bedoeld om gezien te worden. Deze zijn niet krachtig genoeg om in donkere omstandigheden voldoende licht in de duisternis te scheppen om veilig te kunnen fietsen op onverlichte wegen. Een lampje rond de 400 lumen is volgens ons de minimale vereiste om in een onverlichte omgeving goed te kunnen zien bij donkere omstandigheden. Hier geldt: hoe meer lumen, des te verder je lichtbundel zal schijnen. Zorg wel dat je automobilisten en andere tegenliggers niet het zicht ontneemt met je stadionlamp!

© 2017 Ronny Kiaulehn – All rights reserved.

Dat je voorlampje belangrijker is om in te investeren dan je achterlampje is geen schokkend nieuws, deze zorgt er namelijk voor dat jij kunt zien, maar je mag je achterlicht zeker niet vergeten! Zeker in onverlichte omstandigheden is een helder en goed zichtbaar achterlicht belangrijk om achteropkomend verkeer te waarschuwen. Denk aan een lampje van 10 lumen in verlichte situaties tot 40 lumen in onverlichte situaties.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij de aanschaf van nieuwe lampjes?

Lichtsterkte hebben we behandeld. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke variabelen waar je rekening mee moet houden. De energiebron en de bevestiging van het lampje. Voor wat betreft de energiebron: als je 2 uur in het donker wil kunnen trainen zonder omgevingslicht is het belangrijk dat de accuduur bij 1000+ lumen toereikend is om in dit doel te kunnen voorzien. Bij verlichting van Lezyne wordt op de achterzijde van de verpakking schematisch weergegeven hoe lang een volle accu in iedere stand mee gaat. Het is dus belangrijk om dit in je overweging mee te nemen.

© 2017 Ronny Kiaulehn – All rights reserved.

Bij moderne fietsverlichting is het eerder regel dan uitzondering dat het lampje USB-oplaadbaar is. Dit maakt het zeer eenvoudig om, bijvoorbeeld op je werk, je lampje op te laden zodat jij weer veilig onderweg kunt. Andere eenvoudige lampjes halen hun energie soms nog van een knoopbatterij. Dit zijn meestal lichtjes met een beperkt aantal lumen (niet meer dan 50 lumen). Voor wat betreft de bevestiging is het belangrijk om voor jezelf te bedenken hoe frequent je het lampje wil gebruiken. Als je vaak in het donker de weg op gaat kun je overwegen een bevestiging op je stuur aan te brengen. De grotere lampen vereisen vaak een aparte bevestiging die je op je stuur, helm of zadelpen moet monteren. Wil je dit liever niet, dan moet je zoeken naar een lampje met voldoende lichtkracht voor jouw doelen welke direct gemonteerd kan worden. De lampen met een zeer hoog aantal lumen zijn vaak voorzien van een ”Power Pack” ofwel externe accu. Een grote hoeveelheid licht vergt natuurlijk ook een grotere hoeveelheid energie. Deze is makkelijk onder je stuurpen, op je stuurpen of op je helm te monteren.

In onze winkel verkopen wij verlichting van CUBE, RFR en Lezyne voor alle fietsdoelen. Onderstaand geven wij per activiteit een goede optie die je in overweging kunt nemen in jouw zoektocht naar een goed verlichting setje voor jouw fietsdoelen. Wil je meer weten? Neem contact met ons op of kom langs in de winkel!

Woon-werk ritjes in verlichte (stadse) omgeving: CUBE LTD+ Light Set (max 40 / 25 lumen),  39,95, USB-oplaadbaar en mét batterij indicator
Woon-werk ritjes in een semi-verlichte omgeving: Lezyne KTV Drive Pair (max 180 / 10 lumen), 39,95
Woon-werk ritjes in een onverlichte omgeving: Lezyne Hecto & Femto Drive Pair (max 400 / 7 lumen), 49,95
Trainingen op onverlichte asfaltwegen: Micro & Strip Drive Pair (max 500 / 150 lumen), 79,95
Trainingen op onverlichte onverharde wegen/parcoursen: Lezyne Deca Druve 1500i (max 1500 lumen), 229,95 / Lezyne Laser Read LED Light (max 250 lumen), 59,95

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *