Tour koorts: hulp bij je Tour-poule

Cube Store Vlaardingen, de grootste CUBE collectie van Nederland

De wielerfanaat zal dit absoluut herkennen. Komend weekend gaat de Tour de France van start in Düsseldorf en al ruim een week regent het voorbeschouwingen, columns en kroegpraat over wie er op de afspraak zal zijn tijdens ”La Grande Boucle”. Wie moet je in de gaten houden? Welke renners verdienen zeker een plekje in je Tour-poule? Om je een beetje op weg te helpen geven onze wielren experts je nog wat tips.

De Tour de France kent dit jaar maar liefst negen etappes die op papier ten prooi zullen vallen aan de sprinters. Wie in zijn of haar Tour-poule wil winnen van zijn of haar vrienden of familie zal dus zeker een flink aantal sprinters moeten selecteren. Daarnaast zijn er drie etappes met een venijnige aankomst voor de punchers, zeven bergetappes (waarvan drie met aankomst bergop) en twee tijdritten.

Welke sprinters moet ik in de gaten houden?

De eerste renner die bij velen zal opkomen is Marcel Kittel. De Duitser zal, in goede conditie, zeker voor een aantal top uitslagen gaan zorgen. Bovendien is hij, als ex junioren- en beloftekampioen tijdrijden, een belangrijke outsider voor de openingstijdrit die slechts 14 km is en daarmee doelwit is voor sprinters met inhoud. Kittel zal gebrand zijn om in zijn thuisland het geel te veroveren.

Ook Peter Sagan, de Slowaakse alleskunner, zou ik op zeker opschrijven voor minimaal één overwinning. Al is het maar omdat hij niet alleen in de sprintetappes kans maakt op een overwinning. In de heuvels, waar de meeste sprinters afhaken, kan hij namelijk prima meekomen met de besten van het peloton. Een renner voor wie dit ook het geval is, is Michael Matthews. Naar eigen zeggen gaat hij het Sagan moeilijk maken voor de groene trui (net als Sonny Colbrelli overigens beweert). Matthews bewees in de Dauphiné begin juni over de capaciteiten te beschikken om het af te maken in een lastige etappe.

Renners die je ook in de gaten moet houden voor de sprintetappes zijn: André Greipel (sinds 2011 ieder jaar goed voor minstens één etappe overwinning), Dylan Groenewegen (versloeg in de Ster ZLM Tour tweemaal Kittel én Greipel), Arnoud Démare (won zopas het Frans kampioenschap) en Daniel McLay (reed verleden jaar viermaal top 10). Hoe Mark Cavendish, die met 30 Tour-etappes op zijn palmares het record van Bernard Hinault nadert, het zal doen is één groot vraagteken. Hij maakte een stormachtige seizoensstart mee door het puntenklassement in de Abu Dhabi Tour te winnen met een overwinning en een tweetal podiumplekken, maar kampte in de maanden die volgden met de ziekte van pfeiffer. Het is maar de vraag of hij voldoende vorm heeft kunnen krijgen in slechts een maand aan voorbereiding.

Klassementsrenners, wie gaan strijden om het geel?

De favorieten voor de eindzege zijn wat mij betreft Christopher Froome, Richie Porte en Romain Bardet. Froome imponeerde niet zoals de afgelopen jaren in het voorseizoen. Ik vermoed dat hij in de derde Tour-week, wat normaal zijn ”weak-spot” was, op zijn best wil zijn en dus later piekt. Bardet is de afgelopen jaren zeer constant en rijdt altijd met de besten mee. Porte is dit seizoen indrukwekkend goed en had verleden jaar zonder pech waarschijnlijk ook al op het podium gestaan. Nairo Quintana gaat voor zijn derde grote ronde op rij. Gezien het minimaal aantal tijdritkilometers kan hij wel eens een bedreiging vormen voor topfavoriet Froome. Aan de andere kant: er zijn ook maar drie aankomsten bergop waarin hij het verschil met Froome moet maken. Is hij fris genoeg om dit voor elkaar te krijgen?

Het Astana-front Fabio Aru en Jakob Fuglsang zou ook wel eens kunnen verassen. Fuglsang won, overigens zeer verrassend, de Dauphiné. Fabio Aru, die de Giro niet reed wegens een beenbreuk, maakte hier een sterke comeback en werd vierde. Het team dat ook over een ijzersterk duo beschikt is Trek Segafredo. Meervoudig winnaar Alberto Contador wil nog één keer schitteren in de Tour en kan beschikken over een luxe helper: Bauke Mollema. Contador miste tot op heden de absolute topvorm om het verschil te kunnen maken. Gaat het hem lukken nog één keer dat podium te behalen of zelfs te winnen?

Wie mag zich bekronen tot beste renner onder 25 jaar?

Voor de witte trui verwacht ik een strijdt tussen Simon Yates en Louis Meintjes. Beiden hebben al zeer aansprekende uitslagen gereden. Wie houdt het hoofd koel en haakt zijn karretje aan bij het beste treintje bergop? Outsiders voor de witte trui zijn Emanuel Buchmann en Pierre Latour. Vooral Buchmann heeft mij verbaasd met zijn prestaties in de Ronde van Romandië en de Dauphiné. Ook Tiesj Benoot, de 23 jaar jonge Belgische hoop voor grote rondes, zal ook wel eens kunnen verassen. Al is het de vraag hoe hij het gedurende drie weken op het allerhoogste niveau zal doen.

Welke renner beschikt over de beste klimmersbenen?

De bolletjestrui is een lastige. Als de favorieten elkaar het licht in de ogen niet gunnen en van begin af aan koers maken krijgen vluchters weinig kans in het hooggebergte. Toch is er een behoorlijk aantal renners dat wel eens heil zou kunnen zien in de bolletjestrui. Ik denk aan Pierre Rolland en Thibaut Pinot. Beide reden al de Giro en zullen in hun thuisland voor etappezeges gaan en wellicht de bollentrui proberen mee te pikken. Andere kanshebbers zijn Darwin Atapuma, Rigoberto Uran en Warren Barguil. En waarom niet Robert Gesink, die zijn klassementsambities heeft ingeruild voor dagsucces en zo wellicht punten kan sprokkelen voor de bollentrui?

Wat kan Team Wanty in haar eerste Tour?

Als CUBE Store zijn wij natuurlijk heel benieuwd wat de renners van Team Wanty gaan presteren op hun CUBE fietsen. Met Pieter Vanspeybrouck hebben ze een renner in huis die zich in een sprint durft te mengen. Verder zal het team zich graag in de kijker willen rijden met offensief koersen. Yean Offredo, Fransman, zal zich ongetwijfeld willen tonen in de aanval. Hetzelfde geldt voor Frederik Backaert en Guillaime van Keirsbulck. Ploegleider en ervaren rot Hilaire van der Schueren zal zijn trukendoos ongetwijfeld ondersteboven keren om een succesvolle Tour te rijden met Team Wanty.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *