,

Col de Mantet (door Rozemarijn Ammerlaan)

Cube Store Vlaardingen, de grootste CUBE collectie van Nederland

Frankrijk is een mooi land om door te wielrennen en mountainbiken. Men gaat er vooral naartoe om te klimmen in de Alpen, Jura of Pyreneeën. Iedereen kent de bekende beklimmingen in de Alpen wel, bijvoorbeeld de Alpe d’Huez, Galibier en de Mont Ventoux. Maar als we wat zuidelijker naar de Pyreneeën gaan, komen de meesten niet verder dan de Tourmalet.

Ik ging de uitdaging aan en zocht naar een echte beklimming in de oostelijke Franse Pyreneeën. Er zijn een hoop korte klimmetjes met zo’n 500 m hoogteverschil, maar ik wilde een echte ‘col’ beklimmen. Na wat zoeken op climbbybike.com kwam ik uit bij de Col de Mantet. Deze Col ging ik beklimmen vanuit het dorpje Sahorre. De Col de Mantet ligt op 1761m hoogte en het startpunt in Sahorre ligt op 675m hoogte. In totaal klim je 1086m tijdens de 14,8 km durende beklimming en is er een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

In Sahorre aangekomen was ik helemaal klaar voor de beklimming. De eerste kilometers gingen me gemakkelijk af. Ik kon een aardig tempo rijden en reed erg in de schaduw, dus de hitte viel mee. De weg is voor Franse begrippen goed, al liggen er af en toe wat kiezels op de weg. Gelukkig had mijn Cube 25mm banden, dus de weg was geen probleem en reed comfortabel.

In de bochten kun je mooi  zien waar je net gefietst hebt, een gaaf gezicht!

Na ongeveer 6 km kwam ik aan in het kleine dorpje Py waar een leuke verrassing was: een weg van ongeveer 200m met een stijgingspercentage van 15%! Na Py begon het echte klimwerk. Met nog 8 kilometer te gaan werd de klim steeds steiler en zwaarder. De temperatuur hielp ook niet mee, het was zo’n 32 graden. In de laatste kilometers zitten een aantal haarspeldbochten. In de bochten kun je mooi  zien waar je net gefietst hebt, een gaaf gezicht!

Na bijna 15 km klimmen kwam ik opgelucht aan bij de top van de Col de Mantet. Ik had het gedaan! Vanaf de top heb je een erg gaaf uitzicht, met aan de linkerkant de Pic du Canigou, een van de hogere toppen in de Pyreneeën. De andere bergen die je kunt zien vormen de grens met Spanje en zijn bedekt met mooie, ongerepte natuur. Heel anders als de Alpen.

Deze ‘hoogtestage’ heeft me erg goed gedaan. Een week later op trainingskamp in de Ardennen klom ik de korte klimmetjes met gemak omhoog en kon ze ook goed afdalen, dit was geen enkel probleem voor de Cube C68 pro Blackline! Twee weken later reed ik de Europian Youth Cycling Tour in Assen en won daar de belangrijkste wedstrijd en werd 3e in het eindklassement van de zesdaagse wedstrijd.

Door Rozemarijn Ammerlaan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *