,

Ortler Bike Marathon (door Tjeerd den Houter)

Cube Store Vlaardingen, de grootste CUBE collectie van Nederland

Wanneer er in het gebied waar je al jaren op wintersport gaat en je je iedere keer weer vergaapt aan de geweldige omgeving een marathon wordt georganiseerd dan twijfel je eigenlijk geen moment om daar naartoe te gaan. Zo had ik dus al snel besloten om deel te nemen aan de Ortler Bike Marathon. De wedstrijd past ook prima in het trainingsschema voor de Salzkammergut Trophy, waar ik later over zal berichten.

De wedstrijd wordt gereden in de omgeving van het 3 landen punt Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Een geweldig mooie omgeving, waar goed te fietsen is. Zowel op de racefiets, mountainbike als Downhill kom je prima aan je trekken. De bekende Stelvio is op fietsafstand en deze is niet alleen voor de racefiets. Je kunt de Stelvio namelijk ook geweldig afdalen, uiteraard onverhard, met de mountainbike. Net als de spectaculaire Zwitserse Uina kloof. Deze in loodrechte wanden uitgehakte pas is niet voor mountainbikers met hoogtevrees. Eigenlijk is deze omgeving zo mooi dat het te kort is voor een weekend.

Op donderdagmiddag vertrekken we richting Italië, een reisafstand van ongeveer 950km. Prima te doen! We verblijven in hotel Ortlerspitz. Het hotel waar we in de winter ook verblijven als we de lange latten onderbinden. Dit hotel is in de zomer ook een prima uitvalbasis voor diverse tochten en zijn ook ingericht op een sportief verblijf voor fietsers. Je kunt er verschillende arrangementen boeken, het eten is er fantastisch en ook aan de ontspanning na het fietsen is gedacht.

Vrijdagochtend  een heerlijk tochtje gereden om de Haidersee om een beetje te wennen aan de hoogte en de benen los te trappen. In de middag mijn startnummer opgehaald in Glurns, waar ook de start van de race is. Deze marathon wordt pas voor de 2e keer georganiseerd maar ze weten er nu al een behoorlijk feestje van te maken.

 

Ik probeer de klim goed in te delen en mezelf niet op te blazen.

Zaterdagochtend is eindelijk het moment aangebroken, raceday! Er wacht ons een uitdagend parcours van 90 km met 3000 hoogtemeters. Helaas is het weer omgeslagen, afgelopen nacht heeft het veel geregend en bij de start begint het weer te regenen. Maar het mag de pret niet drukken en koud zullen we het zeker niet krijgen. We beginnen met een klim van ongeveer 18 km en 1300 hoogtemeters met stijgingspercentages tot 18%. Ik probeer de klim goed in te delen en mezelf niet op te blazen. Ik heb eigenlijk gelijk een goed ritme te pakken en begin de eerste rijders in te halen. Bovenaan de klim kom ik er achter dat ik een afloper heb, na wat lucht bij gepompt te hebben besluit ik aan de afdaling te beginnen, welke in het begin toch vrij technisch is en door de gevallen regen glad en modderig is geworden.

We hebben wind in de rug en ik besluit om volle bak door te gaan.

Er volgen nog een aantal stevige beklimmingen en uitdagende afdalingen, iets waar ik toch meer aan moet werken, maar dat valt in het vlakke Nederland niet mee. Vooral de afdalingen waar de brandweer en ambulances al klaar staan geven mij toch een beetje schrik. Na dit gedeelte konden we aan het vlakke stuk van 15 km langs het meer beginnen. We hebben wind in de rug en ik besluit om volle bak door te gaan. Er volgt een lastig maar mooi stuk vals plat omhoog door de bossen, waar de benen toch wel wat vermoeidheid beginnen te vertonen. Bij de stop neem ik langer de tijd om goed te eten en te drinken voordat we aan de laatste klim beginnen.

Er volgt nog een lastige afdaling waaronder door het kasteel van Churburg, met veel klinkers en steile weggetjes. Na een krappe 6 uur zijn we bij de finish in Glurns. Wat een geweldige wedstrijd was dit weer, ondanks het mindere weer genoten van de omgeving en uitdagende trails. 3 juni 2017 staat al genoteerd in de agenda. Dan is de derde editie. En nu genieten van heerlijk Italiaans ijsje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *