, , ,

Texel Super (FAT) Sunday – 120 kilomter op de CUBE Nutrail

Cube Store Vlaardingen, de grootste CUBE collectie van Nederland

Gijs Ferkranus van I-Cycle nam de proef op de som en tesste de CUBE Nutrail tijdens de Texel Super Sunday. Lees zijn verslag:

In het piepkleine karretje van mijn moeder reed ik met een Cube Nutrail in de kofferbak richting Texel om samen met 3 collega’s van De Fietskoerier Utrecht de Texel Super Sunday te rijden.

De Texel Super Sunday is een 110 kilometer lange mountainbike marathon kris kras over het eiland. Hierbij komen alle facetten aan bod. Strand, duinen, schelpenpaden, singletracks, doubletracks en akkers. Heel veel akkers, met 20 centimeter diepe drek. Ploeteren door deze laag blubber was dan ook wat we op 60% van het parcours voor onze kiezen zouden krijgen. Daarnaast beloofde de weercode oranje een dagje behoorlijk afzien.

Geïnspireerd door lange dikkebandentochten als de Iditarod Trail Invitational en het Snow Bike Festival Gstaad, leek het mij een mooie ervaring aan Texel Super Sunday deel te nemen op een fatbike. Bij gebrek aan materiaal vroeg ik Tim van ICYCLE of hij mij kon helpen. Diezelfde middag kreeg ik bericht dat Bike2Build een Cube fatbike beschikbaar stelde. Een zeer stijve aluminium fatbike met high performance buisset, uitgerust met een RockShox Bluto RL voorvork, Shimano XT versnellingsbak en een set Magura MT2 remmen. Kortom: een luxe machine om de Texel Super Sunday te voltooien.

Nooit eerder besteeg ik een fatbike. Het moest dan ook maar blijken of mijn keuze de juiste zou zijn. Omdat ik de hele winter heb doorgefietst, wist ik dat ik deze tocht zou kunnen uitrijden. Maar hoe, en op welke plek ik zou eindigen, daarover dacht ik maar niet na. Enkel de ervaring zou tellen vandaag.

Op ons gemak sloten we om 7.45 aan bij de start finish. Hier ontmoette ik bekenden van mijn collega’s. Thom zou een snelle jongen zijn, en collega Karen had me al zitten opjutten dat ik van hem moest winnen vandaag. Mijn instelling was: ik zie het allemaal wel.

Bij het startschot reed ik op mijn gemak met mijn collega’s mee. De eerste kilometers leidden ons over asfalt. Ik was nu al blij dat ik mijn dikke banden iets meer druk had gegeven dan gebruikelijk voor een fatbike. 0,6 bar leek mij goed voor vandaag. De eerste zompige akker was in zicht. Voorgangers zag ik ploeteren, wegzakken en afstappen. Een tiental kon goed lijn houden in deze bagger. Die reed ik wel heel eenvoudig voorbij. “Ok, nu ga ik ervoor”, dacht ik.

Snelle Thom was vooraan gestart en al ver vooruit. Maar ik gaf mezelf het doel bij hem te komen. Op de akkers reed ik, dankzij de 4.4 inch dikke Schwalbe Jumbo Jim banden, lekker door en haalde ik tientallen deelnemers in. Op verharde wegen haakte ik aan bij snelle groepjes en moest ik vol aan de bak om wiel te houden totdat er weer akkers in zicht waren.

Dit ritme hield ik goed vol op de Cube. Na 20 kilometer zag ik eindelijk Snelle Thom in de duinen. Fijn, een maatje met wie ik wellicht de overige 90 zware kilometers kon afleggen. Thom reed op een 29 inch XC fiets. Een voor de hand liggende keuze voor deze race. Maar op het strand met windkracht 6, over de singletracks door het Texelse bos, drijvend op de drassige akkers en slingerend door de prachtige duinen waren de Cube Nutrail en ik erg goede vrienden. Zelfs op de, soms steile, klimmetjes kwam ik vlot omhoog. Op het asfalt was het zwaar. Loodzwaar. Vanzelfsprekend dat ik op deze delen in het wiel dook van Snelle Thom. Dit vond hij gelukkig geen probleem.

Na 70 kilometer begon de kou me parten te spelen. Mijn handschoenen waren doorweekt, mijn voeten zeiknat. De harde wind en lage temperatuur (rond het vriespunt) zorgden ervoor dat mijn energie niet alleen ging zitten in het voortbewegen van mijzelf en de Cube, maar ook in mijn ijskoude ledenmaten. De laatste ‘luttele’ 30 kilometer was het dan ook een kwestie van blijven doorgaan, blijven eten en blijven denken dat ik mountainbiken nog altijd voor de lol doe. Dat het op momenten loodzwaar is, hoort erbij en maakt zo’n extreme tocht achteraf tot een prestatie om trots op te zijn.

120 kilometer op een fantastische fatbike en een uniek parcours met genadeloze weersomstandigheden. Het is gelukt. Thom en ik kwamen als 8e en 9e over de streep en reden daarmee top 10 van de Texel Super Sunday. Een unieke ervaring, met de Cube Nutrail als juist gekozen geschut.

Als nieuwe teamrijder van het ICYCLE-Cube MTB team gaf deze race goed moraal voor alle mooie wedstrijden waar ons team aan zal deelnemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *